* verzending € 4,50, gratis vanaf € 50 of bij abonnement (selecteer gratis)

4 tips om ook thuis lekkere filterkoffie te zetten.

Koffie op grootmoeders wijze is terug hip, het wordt nu slow of drip of nog iets andere coffee genoemd maar het principe blijft hetzelfde. Met enkele eenvoudige tips kan je de kwaliteit verbeteren.

1. Koop goeie koffie.

Ja, zo kan het ook hoor ik je al denken, maar het loont om eens stil te staan bij de koffie die je koopt. Voor filter koffie koop je steeds 100% arabica koffie. Arabica is licht en fruitig van smaak, de bitterheid van robusta koffie zou deze smaak overheersen. De koffie moet traag gebrand zijn, niet te donker van kleur en moet een matte glans hebben (niet “zweten” dus). De duurdere soorten koffiebonen zijn vaak manueel geplukt en zijn zongedroogd, dit proef je!

2. Maal zelf uw koffie.

Zo hou je zelf de maalgraad in de hand en kan je de bitterheid beïnvloeden. Hoe fijner gemalen, hoe trager de koffie doorloopt en hoe bitterder hij wordt en ook hoe meer cafeïne hij bevat. Klein wistje datje: een kopje filterkoffie bevat doorgaans meer cafeïne dan een espresso, de naam zegt het zelf al “espresso”…dus korte doorlooptijd! De smaken uit gemalen koffie vervliegt snel, dus vers malen is steeds beter

3. Probeer s iets anders.

Als je op stap bent en je vindt er de koffie lekker vraag gerust waar ze vandaan komt. Mensen zijn gewoonte dieren en blijven vaak steken bij wat ze kennen. De lekkerste koffie’s vind je vaker bij een kleine lokale branderij dan in een supermarkt. Doordat je rechtstreeks bij de producent kan kopen valt de meerprijs meestal mee.

4. Verpakking

Koffie bewaar je best op kamertemperatuur in een luchtdichte donkere verpakking. Onze verpakkingen bevatten bvb een zipper die luchtdicht afsluit. Indien je langer wilt bewaren kan je bonen koelen of zelfs invriezen maar laat de koffie eerst op kamertemperatuur komen voor de de verpakking opent. De condens die neerslaat op de bonen is nefast voor de smaak.

 

Verzending telkens op woensdag, komende zaterdag en zondag vindt u ons op De Vitrine in Brugge