Verzending €4,50 België - €8,50 Nederland - gratis vanaf €50

Enkele tips om ook thuis lekkere koffie te zetten.

Koffie op grootmoeders wijze is terug hip. Het wordt nu slow of drip of nog iets andere coffee genoemd maar het principe is nog steeds hetzelfde als vanouds, water door gemalen koffie laten sijpelen.

Met enkele eenvoudige tips kan je de smaak verbeteren.

1. Koop goeie koffie.

Ja, zo kan het ook hoor ik je al denken, maar het loont om eens stil te staan bij de koffie die je koopt. Voor filter koffie koop je steeds 100% arabica bonen, arabica is licht en fruitig van smaak, de bitterheid van robusta zou alles overheersen. De bonen moeten traag gebrand zijn, niet te donker van kleur en moeten een matte glans hebben (niet “zweten” dus). De duurdere soorten koffiebonen zijn vaak manueel geplukt en zongedroogd, iets duurder maar je proeft het verschil.

2. Maal zelf de bonen.

Zo hou je de maalgraad in de hand en kan je de bitterheid beïnvloeden. Hoe fijner gemalen, hoe trager het water doorloopt en hoe bitterder de koffie wordt maar ook hoe meer cafeïne hij bevat. Klein wistje datje: een kopje filterkoffie bevat doorgaans meer cafeïne dan een espresso, de naam espresso zegt het zelf… een korte doorlooptijd. eens de koffie gemalen is vervliegen de smaken snel, dus vers malen is steeds beter.

3. Probeer es iets anders.

Als je op stap bent en je vindt er de koffie lekker vraag gerust naar het label. Mensen zijn gewoonte dieren en blijven vaak steken bij wat ze kennen. De lekkerste koffie’s vind je vaker bij een kleine lokale branderij dan in een supermarkt. Doordat je rechtstreeks bij de branderij kan kopen valt de meerprijs meestal mee.

4. Verpakking

Koffie bewaar je best op kamertemperatuur in een luchtdichte donkere verpakking. Onze verpakkingen bevatten bvb een zipper die luchtdicht afsluit. Indien je langer wenst te bewaren kan je bonen koelen of zelfs invriezen maar laat de koffie eerst op kamertemperatuur komen voor de de verpakking opent. De condens die neerslaat op de bonen is nefast voor de smaak.

Weet u nog tips? Laat het ons zeker weten ik voeg ze hier graag bij.

Jan