Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar eindelijk is het er dan toch van gekomen. Eind januari 2016 zijn we vertrokken naar Tanzania, Afrika. Ondertussen weer terug thuis met koffers vol herinneringen, indrukken, emoties, verbazing, bewondering en soms ook ontstentenis. Laat het gezegd en geschreven, Afrika laat je niet onberoerd. Niet alleen de onvergetelijke safaris en wilde dierenpracht. Er is ook de gulle lach van Tanzanianen, de gezellige chaos, de naïeve en vaak ook wel geveinsde onschuld als er wat is fout gegaan. En er is ook koffie! Massa’s kahawa, massa’s koffieboeren en koffie farms. Tanzania blijkt de bakermat van de arabica koffie te zijn. De bergflanken van de Kilimanjaro en Mount Mero zorgen voor de ideale groei omstandigheden. We waren te gast bij Kilimanjaro Native Co-operative Union (KNCU) de oudste coöperatieve van Afrika. Het was een trip terug naar de basis, naar de eenvoud. High tech blijkt helemaal niet nodig te zijn om koffie te branden, te malen of te zetten en het resultaat was heerlijk!
Koffiepit ontdoen van het vruchtvlees
Gedroogde koffie wordt ontdaan van het hoornvlies
Koffie branden in een aarde pot
De Afrikaanse koffiemolen werkt verbazend goed