Koffie is hip ! Tenzij je de afgelopen jaren in coma hebt gelegen of met je lottogeld op een onbewoond eiliand hebt vertoeft, zal je dit niet ontgaan zijn.
De vele koffietenten met bijhorende hoogopgeleide barista’s zullen je ook duidelijk hebben gemaakt dat je niet zomaar een koffie bestelt, tenminste als je niet wil overkomen als een ongemanierde nitwit.
Als je zin hebt in een kopje koffie dien je eerst je weg te kennen in een encyclopedie van koffietermen gaande van branding, cupping, maling enz…
Academici zijn duidelijk : 7 gram koffie en 9 bar druk water van 90 graden met een doorlooptijd van 25 seconden et voilà: un espresso perfetto!
Theorie uiteraard, in de praktijk gaat het er vaak heel anders aan toe en is het vooral de kunst en de passie van de dienstdoende barista die je een heerlijke dosis cafeïne toveren… gelukkig toch ?
In onze zoektocht naar de welke doseringen we voor onze Black koffie konden adviseren kwamen we er al gauw achter dat één en ander ook afhangt van de manier waarop de koffie wordt bereid. We hebben er hierna enkele uit de doeken gedaan… Laat je vooral leiden door wat je lekker vindt en, als ik toch een beetje belerend mag zijn, het moment van de dag, de gelegenheid en de praktische kant van de zaak.
7:00 – 9 AM Coffee
Laten we de dag vooral rustig en eenvoudig beginnen: filter koffie, doorloopkoffie of Slow Coffee voor de Coffee Lover, you name it!
“Slow” duidt op de doorlooptijd die 3 à 5 minuten bedraagt zodat het hete water de tijd krijgt om de cafeïne uit de koffie te onttrekken en al je zintuigen op scherp te stellen. Niet onbelangrijk zo vroeg in de ochtend 😉
10 AM : Tijd voor een snoepje !
Niets gaat boven een lekkere espresso, met een getimde doorlooptijd van 25 min, xx CL water is, een beetje rietsuiker en een wolkje opgeschuimde melk voor de liefhebbers (Espresso macchiatto voor de kenners) . Het perfecte tussendoortje in de aanloop naar de lunch. Bron van energie, laag vetgehalte, boordevol aroma en smaak.
Zij die het liever wat romiger, schuimiger en groter hebben is er natuurlijk de italiaanse cappuccino met volle melk, perfect geschuimd door een barista of de cappuccinatore .
Afterlunch en afternoon Coffee
Niets zo lekker om de lunch af te sluiten met een heerlijke espresso. Perfect ook om een middag dipje te overwinnen.
“Coffee keeps you going until its time for wine” zei iemand wijselijk… En ik kan me hier perfect in vinden.
Espresso, cappucccino’s maar ook latté’s (halfomhalf koffie en (soja) melk , al dan niet met een siroop smaakje ) , americano’s, als het iets minder sterk mag zijn (XXX water per kopje koffie ), Als het maar smaakvol gebrouwen is en in je bioritme past.
8:00 PM Coffee
Een milde espresso kan perfect ‘s avonds. De lichte branding zorgt voor de verteerbaarheid en de espresso zetting laat een minimale hoeveelheid cafeïne achter. Dus waarom zou je je smaak papillen niet vertroetelen met een mokka afsluiter?
Hoewel het heiligschennis is voor de echte Coffee Lover, kan een DECAF uiteraard ook ‘s avonds . Een goed alternatief voor wie vreest nerveus te worden van teveel cafeïne en aan slaap te moeten inboeten. Weet wel dat er altijd een kleine hoeveelheid cafeïne in de koffie blijft en probeer toch te achterhalen hoe de cafëine uit de bonen is gehaald, via oplosmiddel of via koolzuur.
Niet alleen het apparaat of de zetmethode is belangrijk bij het koffiezetten, de bonen zijn dat evenzeer. Probeer zeker verschillende soorten. De pure soorten zijn pittiger dan de samengestelde blends die vooral met het oog op smaakstabiliteit zijn samengesteld. Vers gemalen is altijd wel het lekkerst en doet bovendien je huis heerlijk geuren.
Heel gaaf! Veel succes!
Dank u, hou ons op de hoogte van je koffie avonturen in Australië 🙂
succes!
Jan
Knappe site Jan & Frieda,
Wij hopen dat dit een echt succesverhaal gaat worden!
Groeten,
Inge & Koen